fbpx

Tarih Kültür ve Efsaneler Diyarı; BİRGİ

Sevgili dostlar, can gezikolikler hepinize kucak dolusu selamlar. Yazılarımızı Facebook ve Instagram üzerinden MURAT AK SEYAHAT YAZARI isimli sayfamıza beğeni yaparak takip edebilir, aynı isimli grubumuza da katılabilirsiniz. Ege’de muhteşem bir kasaba. Öyle ki bünyesinde tarih, kültür, medeniyet ve efsaneler bir arada. Hatta enfes damak tadları da. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir kasaba olan Birgi, Ege’nin yeni turizm merkezlerinden biri.


BİRGİ’YE GELMEK İÇİN O KADAR ÇOK SEBEP VAR Kİ….
Birgi, kadim bir medeniyete sahip. Bir dönem Aydınoğulları beyliğinin başkentliğini de yapan bu diyar, aynı zamanda zengin mimari yapıları, eşsiz sanat üslubu, bereket fışkıran toprakları, maneviyat barındıran iklimiyle cennet Anadolu’muz da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

ÇAKIRAĞA KONAĞINI MUTLAKA GÖRÜN
Şömine vasıtasıyla ısıtılan evin duvarlarında muhteşem kalem işçiliğinin zerafetini görebileceğiniz Çakırağa konağı, Birgi ziyaretinizin en önemli adreslerinden biri. 1761 yılında zengin bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet bey tarafından yaptırılan konak enfes mimarisi ve günümüze kadar bozulmadan gelebilen sanatsal güzelliğiyle görülmeye değer.

2 HANIM İÇİN 2 PANORAMİK ODA
Çakırağa rivayetlere göre biri İstanbul’dan, diğeri İzmir’den olmak üzere 2 hanımla evlenir. Memleket hasreti çekmesinler diye de kaldıkları odaya memleketlerinin panoramik resimlerini muhteşem bir kalem işçiliğiyle duvara nakış gibi işlettirir. Sadece bu panoramik resimleri görmek için dahi bu konağa gelmeye değer.

AYDINOĞLU MEHMET BEY CAMİSİ BİR ŞAHESER
Birgi’nin hemen merkezinde yer alan Aydınoğlu Mehmet Bey camisi, sıradışı özellikleriyle göz dolduruyor adeta cezbediyor. Aydınoğlu beyliğinin kurucusu Mehmet Bey, Birgi’yi beyliğine başkent ilan ettikten sonra 1312 yılında bu mükemmel camiyi yaptırmış. Çini sanatının nadide örneklerini, oyma işçiliğinin ise muhteşem tezahürünü görebileceğiniz bu camide hamam, medrese ve cami aynı avlu çerisinde bulunuyor. Hamam; beden temizliği medrese; akıl temizliği cami ise ruh temizliği amacıyla özellikle vurgulanmış.



KÜPUÇURANLAR KULESİ VE İLGİNÇ EFSANESİ
Neden ve ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadığımız Küpuçurunlar kulesinin halk arasında anlatılan hikayesi ise oldukça ilginç. 12 gen prim şeklinde yığma taşlarla inşa edilen bu kuleye, ortaçağda yerleştiği tahmin edilen Pandukis topluluğunun büyü yoluyla küpler uçurarak yakındaki köylere zarar verdikleri rivayet edilmektedir. Hatta bazı pandukistlerin bu küplere binerek uçtuğu da rivayetler arasında. Kim bilir belki bu kuleyi gördüğünüzde tarihin o gizemli günlerine yolculuk yaparsınız

BİR MANEVİYAT BÜYÜĞÜ: İMAM BİRGİVİ HAZRETLERİ
Birgi o kadar zengin bir mirasa sahip ki maneviyat aşıklarının da en önemli adreslerinden biri. Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşamış Şeyhülislam Ebussuud efendinin verdiği fetvayı dini vecibelere uygun olmadığı gerekçesiyle yırtıp atmasıyla bilinen İmam Birgivi hazretleri, 1521 yılında Balıkesir’de doğmuş. Birgi’de yaptırılan büyük medresede ders vermek üzere görevlendirilen büyük alim, henüz 52 yaşındayken veba hastalığı nedeniyle vefat eder. İmam Birgivi hazretleri, mezarına türbe yapılmasını istememiş. Kendi adını taşıyan mezarlıkta bulunan büyük alimin kabri, feyzinden istifade etmek isteyen sayısız eren aşığının önemli adreslerinden biri.

BİRGİ’DE TAMAMEN ORGANİK BİR PAZAR

Birgili ve Ödemişli hanımların Yüce Yaradan’ın bahşettiği bu bereketli topraklarda, büyük emek sarf ederek hazırladıkları bitkisel ürünler de sergilenmekte. İmam Birgivi Hazretlerinin mezarlığının giriş tarafında bulunan pazar yerinde; kekik suyundan, nar ekşisine, zeytinyağından, üzüm pestillerine, el yapımı doğal sabunlardan, bıcı bıcıya kadar birçok doğal ürünü sağlığınız ve damak tadınız için emekleri kadar gönülleri de zengin olan hanımefendilerden satın alabilmeniz mümkün.




ÖDEMİŞ KEBABININ TADI DİLLERE DESTAN
Birgi, sadece eşsiz tarihsel ve kültürel birikimiyle değil aynı zamanda eşsiz damak tadlarına da sahip. Bunlardan en ünlüsü Ödemiş kebabı. Damak tadınıza güveniyor ve doyumsuz lezzetlerin tadına bakmayı seviyorsanız Birgi’ de Ödemiş kebabının tadına bakmadan sakın ayrılmayın.

BİRGİ, GEZİ LİSTEME GİRDİN Kİ…
Sevgili dostlar, Birgi için yazacaklarımız, dile getirebileceklerimiz bitmedi. O kadar zengin, o kadar engin bir medeniyet ki inanın daha yazacak çok şey var. İnşallah bir başka yazımızda devam edeceğiz, mikro konu başlıklarıyla bu güzide eserleri değerlendireceğiz. Unutmayın ve mutlaka not alın; Birgi, eşsiz bir medeniyete, zengin bir kültüre, fantastik efsanelerle ne kadar yoğrulmuşsa inanın sizleri de burada misafir etmeye o kadar istekli. Özgürlüğünüzü alın ve eşsiz birikimiyle sizleri bekleyen Birgi’ye yelken açın, hep seyahatte kalın…

https://www.instagram.com/p/BuapI8_nH0X/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Dr. Murat Ak

1978 yılı Burdur doğumluyum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünü bitirdim. Bülent Ecevit Üniversitesi İktisat bölümü mastır mezunuyum. Aynı üniversitenin İşletme bölümünde doktora eğitimime devam etmekteyim. 10 dan fazla şehirdeki gazetelerde ve ulusal basında, birçok internet sitesinde seyahat yazarlığı yapmaktayım.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir