İnstagram Gölge Yasağı (ShadowBan) Nedir?
Etkileşiminizin düştüğünü, takipçi sayınızın azaldığını veya hashtag’larda (etiket) görünmeyen fotoğrafların olduğunu fark ettiniz mi? Bu durumda, instagram shadowban‘ın yani gölge yasağı‘nın kurbanı olabilirsiniz!
Her paylaşımınıza aynı veya içerik ile alakasız etiketler’i tekrar tekrar kullanmanız, sizi takip etmeyen kişilerden gelen tüm instagram yayınlarınızı gizleyebilir! Son birkaç ayda, instagram gölge yasağı’ından birçok kullanıcı (sanatçılar, fenomenler ve işletme sahipleri) etkilendi ve bu onların etkileşimini kötü bir şekilde etkiledi.
Amacı, başkaları tarafından takip edilmek olmayan ve kendi arkadaş çevresi dışında başka insanlar ile etkileşim kurmak istemeyen hesabı gizli olan, kullanıcıları ilgilendiren önemli bir şey olmadığını baştan vurgulamak isterim.
İnstagram “ShadowBan” nedir?
“Shadowban” terimi 2006 yılından bu yana var olmuştur, ancak popülerliğini son birkaç ayda kazanmıştır. Şirket’in amacı aslına bakarsanız platformu geliştirmek ve kullanıcılarına daha iyi vede kaliteli içerikleri sunmak amacı ile “KEŞFET” bölümünde ki ilgisiz, alakasız fotograf paylaşımı kirliliğini ortadan kaldırmak. Başka bir amaçları ise; Sponsorlu (reklam) içerikleri, daha fazla kitleye zahmetsiz bir şekilde ulaştırmak!
Aynı şekilde Google, BlackHat Seo tekniklerini kullanarak organik olmayan içerikler ve anahtar kelimeler ile arama ağında üst sıralara çıkmaya çalışan web sitelerine yönelik cezalandırma sistemini aktif etmişti. , Twitter ‘da, hizmet şartlarını ihlal eden kullanıcılara bir tür geçici “zaman aşımı” uygulayarak platformdaki kötü amaçlı tweet’leri filtrelemeye başladığını duyurmuştu. Tanım gereği gölge yasağı; “Bir kullanıcının, aktif bir kitleden engellendiğini fark etmeyecek şekilde engelleniyor.“
İnstagram’da shadowban, sizi takip etmeyen kullanıcılardan İnstagram paylaşımlarınızı gizler ve bu da hesabınızı büyütmeye ve daha fazla takipçi almanıza zarar verebilir. Daha spesifik olarak, İnstagram’da shadowbanned alırsanız ve gönderinizde, etiket‘ler kullanırsanız, kullandığınız etiketleri aradığınızda yalnızca siz ve sizi takip eden aktif kullanıcılar görecektir. Hesabınızı takip etmeyen biri bu etiketler’den birini ararsa paylaştığınız içeriği göremeyecektir.
Etiket’lerin İnstagram’da keşif için ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, gölgelenmiş olmak büyük bir sorun olabilir. Temel olarak, sizi takip etmeyen kullanıcılara ulaşamayacağınız anlamına gelir. Sonuç olarak, takipçi kitlenizi büyütmeniz ve etkileşim oranınız durabilir veya azalabilir. İnstagram‘ı işletmeniz için kullanıyorsanız, daha az müşteri ve gelir elde edeceğiniz anlamına da gelebilir!
Gölge yasağına neden olan faktörler neler?
Shadowban, kullanıcıları belirli bir davranışları neticesinde: (spam, uygunsuz ve hatta kötüye kullanım’ı) engellemek için çalışır. İnstagram algoritması, genelde; spam veya uygunsuz davranış gösteren kullanıcıları hedefliyor. Bununla birlikte, “istenmeyen” davranışların da, aynı ve alakasız etiket’lerin her paylaşımlarda kullanılması da gölgelemeye sebep olabiliyor.
Gölge yasaklı olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız; Gönderilerinizi kullanılan etiketlerin altında arayın ve görünüp görünmediklerini görün. Eğer ki göremiyorsanız, sadece gölge yasağının kurbanı olduğunuzu bilin. Bu yasak için ikinci test yöntemi, gönderilerinizi takipçilerinizin hesabı ile kontrol etmektir. Bir diğer yöntem olan analiz aracını da yazının devamında görseller ile anlatacağım.
Gölge yasağına neden olabilecek sebepler
Kullanıcılar, gölge yasağına yol açan şeyler hakkında kesin bir bilgiye sahip değildir.
Yine de, instagram’ın kullanıcı politikasını ihlal etmenin, size ban cezası ile dönüşü olacağına daha da kötüsü hesabınızın kapatılmasına kadar gidebileceğini söyleyebilirim. Topluluğunu güvende tutmak ve spam gönderenlerden vede bot kullanıcılarından korumak için instagram, kuralları biraz daha zorlamak zorunda kalmış gibi…
Pek çok kullanıcının bir etiket’i aşırı kullanması veya yasaklı olanı kullanması, spam filtrelerini ve algoritmaların dikkatini tetikleyebilir. Aynı şeyi gönderir, beğenir veya yorum yaparsanız aynı şey olabilir. Takipçileriniz ile organik olarak yani özgün ve alakalı içeriklerle iletişim kurmanız gerekir.
Eğer eylemleriniz, aşırı yorumlama, sınırları aşma, akılsızca, çok fazla takip etme vb. gibi sınırların ötesine geçerse ve bir yazılımın veya uygulamanın yardımıyla içerik paylaşımınızı planlayacaksanız, Hesabınız gölge yasaklı olacak ve etkileşiminiz çökecektir.
Gölge yasağı’ndan kurtulmanız için yapmanız gerekenler
ShadowBan yasağı geçicidir ve kaldırılabilir. Gölge yasaklı olmaktan kaçınmak için kaliteli içerik paylaşmaya devam etmeniz gerekir; Daha iyi etkileşim için; takipçi satın almayın veya bot programlarına güvenmeyin.
- Yasağı kaldırabilmek için, hesabınızdan kaldırılacak ve düzeltilebilecek herhangi bir yazı, yorum, etiket veya fotograf arayın.
- Yasağa yol açabilecek üçüncü taraf uygulamaları hesabınızın ayarlar bölümünden kaldırın. Bu, instagram’ın hizmet şartları’nı ihlal eden botlar veya panel yazılımları olabilir.
- Sürekli olarak, yasaklanmış veya çok fazla etiket kullanmayın varsa kaldırın veya düzenleyin.
- İnstagram’a iki üç gün ara verin. Uygulamaya giriş bile yapmayın. O sırada bir düşünün instagram yokken ben ne yapıyordum?… Eskiden veya şuanda yaptıklarınızı yapmaya devam edin. Bu, algoritmaya canlı bir birey ve aktif bir kullanıcı olduğunuz izlenimini verecektir.
- Tüm denilenleri yaptıktan sonra, hala etiketler’de en son paylaştığınız güncel fotograflarınız görünmüyorsa instagram ile iletişime geçmenizde fayda olabilir…
- Gölge yasağı’nın hesabınızdan kalkması yaklaşık olarak; 2 veya 3 haftayı bulabiliyor! Sorununuzda bu bilgiyi de baz alın. Ancak kesin ve net bir bilgi değil açıkçası…
Triberr ile ShadowBan Testi…
Triberr websitesi kullanmakta olduğunuz hesabınızda ki ilk 10 gönderinizde gölge yasağı olup olmadığını kontrol etmenize ve içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olacaktır.. Analiz, içeriğinizin ve kullandığınız hashtaglarınızın diğer kullanıcılara gösterilip gösterilmediğini size bildirir. Son on paylaşımınızı inceleyerek ve gölgelenmiş olan girdilerinizi tespit ederek bunu yapar. Aynı analiz sonucu, her gönderinizin performansını yorum ve beğeni açısındanda gösterebilir.
Bir sonra ki paylaşımlarınızın gölgelenip gölgelenmediğini, analiz etmek için Triberr’i kullanın.
İlk olarak =>
ikinci olarak da, analiz sonucunda sistem, hesabımızda ki son 10 gönderinin durumu hakkında bizi bilgilendiriyor. Gönderimiz yeşil renk ile işaretli ise her şey normal…
Eğer ki; Gönderimiz yukarıda ki görselde olduğu gibi Kırmızı X ile işaretli ise, paylaştığımız hashtaglar’ın üzeri kırmızı ile renklendirilmiş olanları silmemiz veya türkçe karakter ile yazılanları (#türkçe yerine #turkce) düzeltmemiz gerekecek. söylenenlerin hepsini yaptıktan sonra, tekrardan analyze butonuna basarak düzelttiğimiz gönderilerin yeşil işaretli olup olmadığını kontrol etmemizde fayda var…
Son olarak da, görselden anlayacağımız gibi, yukarıda belirttiğimiz alakalı,alakasız ve yasaklı hashtagların renk ve biçiminin nasıl olduğunun bilgisi bizlere sunulmakta.
Yazıyı büyük bir sabır ve sükunet ile okuduğunuz için; Çok teşekkür ederim! Tekrardan görüşmek dileği ile saygı, sevgi ve dua ile kal’ın… 🙂